LED RASVJETA - PREDNOSTI

Ušteda električne energije, zaštita okoliša, duži radni vijek trajanja, boja svijetla...

U našem prvom blogu želimo Vas više informirati o Led rasvjeti i svim činjenicama kako bi Vam pomogli da lakše donesete pravu odluku i prijeđete na Led rasvjetu.


LED  je skraćenica za Light Emitting Diode (svjetleća dioda). LED rasvjetni proizvodi  svjetlost otprilike 90% učinkovitije od žarulja sa žarnom niti. Led radi na način da električna struja prolazi kroz mikročip, koji osvjetljava sitne izvore svjetlosti koje nazivamo LEDicama i rezultat je vidljiva svjetlost.

Ovaj sveprisutni izum već je udomaćen u mnogim segmentima života: od računala i automobila, pa do infracrvenih dioda u daljinskim upravljačima te ultraljubičastih dioda korištenih u sterilizaciji hrane i vode. Ipak, čini se da mala LED-ica doživljava pravu renesansu: njezina primjena u rasvjeti doma će kako stvari stoje za nekoliko godina biti jedini izbor svakoga graditelja. LED rasvjeta troši višestruko manje električne energije od žarulje sa žarnom niti. LED-ice su dizajnirane za nazivni napon 2-3,6V uz struju od 20-30mA, što znači da im je potrebno manje od 0,1W za rad. Za razliku od klasičnih žarulja, električnu energiju pretvaraju direktno u svjetlost određene valne duljine uz zanemarivo zagrijavanje. 

Komercijalni proizvođači LED svjetiljki koje možete naći u našem web-shopu  tvrde da je najveća prednost LED izvora svjetlosti njihov životni vijek trajanja, koji iznosi do 50.000  sati, dok za žarulje sa žarnom niti 750 do 2.000 sati (obične sijalice), dok je za kompaktne fluorescentne žarulje maksimum 8.000 do 10.000 sati. Nakon isteka nominalnog vijeka trajanja LED izvora svjetlosti njihov izvorni intenzitet mjeren u lumenima polako se smanjuje no i dalje održava više od 70% početnih vrijednosti. Na slijedećem primjeru možete vidjeti u brojkama koliko zapravo znači primjena Led rasvjete u praksi:

Uzmite u obzir  životni vijek do 50 000 sati jedne Led žarulje:                                                                                                        

Ako LED žarulju upotrebljavate 24 sata dnevno, svaki dan ta bi žarulja trebala trajati 6 godina!                                        

Ako LED žarulju koristite 12 sati dnevno, svaki dan, procjenjuje se da će ta žarulja trajati 11 godina !!

Zamjenom svih žarulja u domu LED žaruljama možete odmah smanjiti račune za struju te održati dom hladnijim tijekom ljetnih mjeseci, LED troši 80 do 95% manje nego žarulje sa žarnom niti, koje većinu energije pretvaraju u toplinu. Zbog duljeg vijeka trajanja i manje potrošnje energije, LED rasvjeta je izuzetno dobar način za uštedu.
Također, jedna od prednosti LED izvora svjetlosti  je i to što ne koriste opasne kemikalije poput žive, olova ili punjenja vrućim plinom, ne emitiraju štetna ultraljubičasta ili infrared zračenja i najmanje 95 posto LED-a može se reciklirati. Osim toga otporni su na udarce i vibracije i ekološki su prihvatljivija tehnologija.

Led rasvjeta zaista je pogodna za široku upotrebu. Otporna je na različite vremenske uvjete, kako na sunce, kišu, grad, snijeg, ali i ekstremno niske ili visoke temperature. Također, asortiman LED rasvjete je zaista velik pa se svaki proizvod može primijeniti u različitim tipovima objekata.

LED svjetiljke omogućuju odabir različitih temperatura boja. Pored količine svjetlosti koju daju, LED emitiraju svjetlost koja se označava u Kelvinima. U okviru 2700-3500K svjetlost je žućkaste boje - toplo bijela (warm white) kako je proizvođači nazivaju, dok vrijednosti iznad 3500K teže svjetlije bijelim nijansama - hladno bijela (cold white). 

I jedan fun fact za kraj:

Da li znate da se na prekrasnom Times Square-u tradicionalno svake godine spušta prekrasna kristalna kugla, koja obilježava kraj ali i početak Nove godine. Lopta mjeri u promjeru oko 3,7 metara te teži 5.386 kilograma. Prekrivena je s 2688 Waterford Crystal trokuta, različitih veličina te na njoj svijetli oko 32.356  LED žarulja. Kristalna kugla  je sposobna prikazati paletu od više od 16 milijuna živih boja i milijarde uzoraka koji stvaraju spektakularni efekt.



Times Square Ball Drop Facts - When Was the First Times Square Ball Drop?

 

Kontaktirajte nas još danas da biste vidjeli kako Vam možemo pomoći uštedjeti novac, ili nas posjetite u našem novouređenom prodajnom salonu na adresi Zavrtnica 7, Zagreb.

 

Vaš Led Art tim 😊